Sybrand

De kop is eraf voor Don Giovanni

11 maart 2020

DE KOP IS ERAF VOOR DON GIOVANNI!

Afgelopen week zijn de repetities gestart voor de eerste theaterproductie “Don Giovanni” van het nieuwe Limburgse operagezelschap Opera Compact.

“Het is altijd een magisch moment als alle zangers voor het eerst bij elkaar komen en je die prachtige muziek uit hun monden hoort. Dan weet je: nu gaan we écht beginnen!” zegt artistiek leider en regisseur

Sybrand van der Werf. “Ik zie al een hele tijd voor me wat er op de
bühne gaat gebeuren en verheug me er ontzettend op, dat het nu
scène voor scène tot leven gaat komen”

Samenwerking met de Volksopera Antwerpen

Dirigent Stijn Saveniers, opgeleid aan het Conservatorium Maastricht en muzikaal leider, vertelt over de samenwerking tussen beide gezelschappen. “Er wordt vaak gezocht naar euregionale samenwerkingen, maar met Opera Compact is deze op natuurlijke wijze ontstaan. De helft van de cast komt uit Nederland en de andere helft uit België. Daarnaast werken we als organisaties nauw samen.”

Opera die over jou gaat

Tijdens de repetities merken de zangers, dat dit geen ‘reguliere’ productie gaat worden. “Ik mag voor het eerst echt toneelspelen met de dirigent”, zegt sopraan Fenna Ograjensek die Donna Elvira speelt, “dat gebeurt normaal gesproken nooit! Ook wordt er veel gecommuniceerd met het publiek. We gaan, zeg maar, door de vierde wand heen. We praten met het publiek en spelen niet ons eigen ding, ergens ver weg op een podium.”

Limburgse mannenkoren

Om 17 uur is de repetitie afgelopen voor de zangers, maar niet voor dirigent en regisseur. Zij bezoeken die avond nog twee mannenkoren in de provincie. “In elke stad werken we samen met een mannenkoor.”, vertelt Van der Werf, “We bezoeken elk koor twee keer om ze optimaal voor te bereiden op hun optreden.”
Saveniers: “De meeste koren hebben natuurlijk een ruime ervaring als concertkoor, maar in een opera meespelen, is wel even iets anders. Wij bereiden ze daar me veel plezier op voor!”

Don Giovanni is vanaf 4 april te zien in de Limburgse theaters en Tongeren. Voor speeldata & tickets: https://www.operacompact.nl/voorstellingen/don-giovanni/

Speellijst

16 april 2021

Het Ongehoorde Circus van de Stem

19:00

De Domijnen, Sittard

25 juni 2021

Rusalka - de Kleine Zeemeermin

21:00

Haven Consortium Grensmaas, Schipperskerk

26 juni 2021

Rusalka - de Kleine Zeemeermin

21:00

Haven Consortium Grensmaas, Schipperskerk

Besloten voorstelling

27 juni 2021

Rusalka - de Kleine Zeemeermin

15:00

Haven Consortium Grensmaas, Schipperskerk

Check onze social media voor een speciale korting voor kinderen onder de 12 die verkleed komen als een zeemeermin!

2 juli 2021

Rusalka - de Kleine Zeemeermin

21:00

Haven Consortium Grensmaas, Schipperskerk

Alle voorstellingen