Sybrand

"Als iedereen hetzelfde was, zou de wereld er heel anders uitzien."

Anders, dan anders

Bij de locatievoorstelling "Rusalka - de kleine Zeemeermin" #anders #tochverliefd, presenteert Opera Compact vanaf maart 2021 een educatieprogramma rond het thema #anders.

Thema's:

- Anders zijn (identiteit, zelfbeeld, conformeren, inclusiviteit, ...)

- Natuur en water

- Sprookjes

Onderdeel van ons educatie-pakket is de speciaal ontwikkelde mini-opera "Anders, dan anders" die speelt op school - zelfs (als het kan) in de klas! In deze muzikale vertel-voorstelling van ongeveer een half uur stellen een zangeres en een instrumentalist je voor aan Koby Kopieer, die het liefst precies hetzelfde is als iedereen om haar heen. Maar dat lukt niet helemaal, want juist daardoor is ze heeeeeel erg #anders. Uiteindelijk moet ze zichzelf wel een keer tegenkomen en wat gebeurt er allemaal als je jezelf begint te kopiëren...? Spelenderwijs komen enkele meer en minder bekende aria's uit de opera-literatuur voorbij (onder meer het bekende "Lied aan de maan" uit "Rusalka") en worden kinderen tussen 6 en 10 jaar uitgenodigd om na te denken over anders-zijn. Opera Compact maakte eerder rond hetzelfde concept de succesvolle voorstelling "I hate music!", die door de hele provincie Limburg op scholen en in theaters te zien was. De voorstelling speelt op vrijwel alle locaties en alleen een stopcontact volstaat als technische vereiste voor een bijzondere ontmoeting met opera!

Deelnemers aan het educatie-traject worden uitgenodigd voor de bijzondere open-lucht-opera "Rusalka - de kleine Zeemeermin" op locatie van het Consortium Grensmaas B.V. nabij Schipperskerk, 25 t/m 27 juni en 3 t/m 5 juli 2021. Speciale arrangementen voor scholen om de voorstelling of repetities (onder meer bij De Domijnen) te bezoeken zijn aan te vragen via info@operacompact.nl.

Nieuwsgierig geworden? Kijk hier naar onze trailer: https://youtu.be/5mH3ccrjkb8

TRAJECT 1 - klein (geen leeftijdscategorie)

In overleg kunnen scholen de repetities bezoeken (25 mei t/m 20 juni, omgeving Sittard) van de opera "Rusalka - de kleine Zeemeermin", aansluitend ontmoeting cast & crew, evt. nabespreking over hoe de thema's in de voorstelling een plek krijgen. Onder leiding van Fenna Ograjensek (zakelijke leiding Opera Compact & sopraan) en/of Sybrand van der Werf (artistieke leiding Opera Compact & regisseur).
Groepsgrootte: max. 30 kinderen. Kosten: € 125 (drankje voor de kinderen inbegrepen).

TRAJECT 2 - middel (primair onderwijs)

De mini-opera-voorstelling "Anders, dan anders" komt naar de school (maximaal 3 groepen, in overleg) en aansluitend volgt een workshop van (o.a.) Marijk Greweldinger (Kunsteducatie het Brede Spoor) over anders zijn en hoe dat in Kunst met zowel een kleine als een grote K terug te vinden is. Kinderen maken kennis met personages uit de opera "Rusalka - de kleine Zeemeermin" en mogen zich ook zelf aan een ontwerp wagen! Ze maken kennis met beeldende kunst, taal, muziek en beweging en studeren het liedje "Jij bent anders" in.
Groepsgrootte: in overleg. Kosten: € 750

TRAJECT 3 - groot (middenbouw primair onderwijs)

Op school wordt de voorstelling "Anders, dan anders" gepresenteerd. In vier daarop volgende weken (periode vanaf maart 2021) komt Marijk Greweldinger (Kunsteducatie het Brede Spoor) op de school op bezoek om met de kinderen de thema's in de disciplines beeld, taal, muziek, taal en beweging uit te diepen. In een laatste afsluitende dag richten de kinderen onder leiding van Marijk op school een bouwkeet in als museum (maar dan wel heel #anders), die tijdens en op het terrein van de voorstelling "Rusalka - de kleine Zeemeermin" voor het publiek toegankelijk zal zijn. De groepsgrootte is in overleg. Kosten: € 1500-2000 (afhankelijk van groepsgrootte)

Opera Compact heeft contact met de penvoerders in de provincie Limburg: benader je intermediair voor de mogelijkheden binnen het CMK-programma. Voor meer informatie of een passende offerte: stuur een mail aan info@operacompact.nl.

Docent Marijk Greweldiger zingt "Jij bent #anders" met leerlingen van Kunsteducatie Het Brede Spoor.

Speellijst

24 maart 2021

15:00

Kunsteducatie Het Brede Spoor, Frankenstraat Maastricht

3 juni 2021

09:30

Basisschool De Kingbeek Grevenbicht

drie schoolvoorstellingen en workshops

15 juni 2021

09:00

Odaschool Weert

2 schoolvoorstellingen en workshops

24 juni 2021

09:00

Odaschool Weert

2 schoolvoorstellingen en workshops

5 juli 2021

09:00

Odaschool Weert

3 schoolvoorstellingen en workshops

6 juli 2021

09:00

Odaschool Weert

3 schoolvoorstellingen en workshops

7 juli 2021

09:00

Odaschool Weert

3 schoolvoorstellingen en workshops

8 juli 2021

09:00

Odaschool Weert

2 schoolvoorstellingen en workshops