Sybrand

"Prima krant! Je eet en verteert het nieuws" - La Bohème, Puccini

nieuws

4 maart 2024 - Feest van de liefde bij Opera Compact!

In haar vorige producties liet het Limburgse gezelschap Opera Compact al zien, dat het met conventies weinig opheeft. Na een indrukwekkende 'Rusalka' in een industriële haven aan de Maas en een verrassende jazz-versie van 'La Traviata' in een fabriekshal komt er in coproductie met Cultura Nova nu 'Fairy Queen’. Gebaseerd op de opera die Henry Purcell schreef bij 'A Midsummer Nights' Dream' van Shakespeare maakt componist Mark Pütz een radicale bewerking, waar "magisch-romantische barokmuziek samenkomt met beukende clubhouse". Op 5, 6, 7 en 8 september dit jaar gaan de deuren van de Nieuwe Nor in Heerlen open voor deze wel heel bijzondere cross-over.

Totaalervaring

"In de tijd van Purcell was opera het toppunt van entertainment", aldus artistiek leider Sybrand van der Werf. "Een bonte mix van muziek, dans, theater, technische hoogstandjes, entertainment, zien en gezien worden. Bovendien was de bar gewoon open! Die ervaring vertalen we naar vandaag en tegelijkertijd vertellen we het tijdloze verhaal over de duizenden vormen die liefde mag hebben. Daarom is deze voorstelling ook niet in het theater, waar je netjes moet zitten, maar in Poppodium De Nieuwe Nor. Bij binnenkomst is de ervaring al begonnen en val je met een glas costum gin-tonic zó in het verhaal".

Baroque Burlesque

Het kostuumontwerp van Sanne Puyk is al net zo bont en veelvormig als de plannen. Weelderig, sexy en vooral extravagant. Van der Werf: "En dat wordt nog aangevuld door bijdragen van dragqueens, die met hun uitbundige zelfexpressie precies passen bij de aankleding. Maar dat niet alleen, want vooral de achtergrond van drag, namelijk dat we mogen zijn wie we willen zijn, is een belangrijke inhoudelijke pijler van de voorstelling". Naast deze barok-burlesque aankleding geeft digitaal vormgever Wieger Steenhuis de magische droomwereld van Shakespeare vorm. "Daarbij leunen we eerder tegen de esthetiek van dance-events aan: het samenspel van de acteurs met strakke 3D-projecties maakt van het magische bos een bad trip".

Samenwerkingen

Zakelijk leider Fenna Ograjensek is zichtbaar tevreden over de samenwerkingspartners die deze opera-remix met Opera Compact waar gaan maken. "Ik hoor vaak van leeftijdsgenoten, dat ze denken dat opera niet voor hen is. Met deze voorstelling in de Nieuwe Nor én met Cultura Nova willen we laten zien, dat ze het mis hebben. We nodigen iedereen uit om bij Opera Compact uit z’n dak te gaan. Daarbij vergeten we het opera-eigen publiek zeker niet. Laat die jongeren maar uit hun plaat gaan…er zijn ook zitplaatsen voor mensen die graag zittend willen genieten. Samen met Queer Parkstad en De Nieuwe Nor werken we aan een randprogrammering".

Fairy Jungle

Samen met Theaterschool De Zuiderlingen en jongeren uit de omgeving maakt Opera Compact de bijpassende educatievoorstelling ‘Fairy Jungle’, die op 17 april 2024 tijdens het Zuiderlingen Festival in ’t Magisch Theatertje in Maastricht in première gaat. Deze educatievoorstelling over liefdesdiversiteit zal in het najaar in Parkstad te zien zijn.

De kaartverkoop voor Fairy Queen start binnenkort via Parkstad Limburg Theaters, de Nieuwe Nor en natuurlijk de eigen site van Opera Compact.

24 februari 2024 - Opera Compact houdt audities!