Sybrand

"Tradtitie is niet het vereren van de as, maar het doorgeven van het vuur." - Gustav Mahler

wie zijn wij?

Opera Compact is hét nieuwe operagezelschap van het zuiden, dat zich richt op zalen waar weinig opera wordt gespeeld. Het gezelschap opereert in, met en vanuit de regio en haar culturele mogelijkheden. Opera Compact staat voorkwalitatieve, benaderbare en toegankelijke producties, waar talentontwikkeling, jong publiek en cultuurparticipatie een plaats vinden. Opera Compact wil verwonderen, vermaken én bevragen door middel van kleinschalige opera's in direct contact met het publiek.

Kunst kan relativeren, met liefde het menselijk onvermogen blootleggen, verbindingen leggen en daardoor kracht geven. Zo helpt kunst bij het innemen van een positie in de maatschappij. In een steeds meer verdeelde samenleving moeten kunstenaars dit vermogen tot verbinden aangrijpen. De kracht van opera ligt in de verbintenis tussen het verhaal en de taal van muziek, die tot het hoofd en hart kan spreken als begrip tekort schiet. Daarin spreekt Opera Compact een brede doelgroep aan: iedereen mag zich welkom voelen, ongeacht opleiding, leeftijd of achtergrond.

Opera Compact maakt jaarlijks één productie die ongeveer 10 keer in middelgrote zalen (300 á 500 man) speelt. Zij is geworteld in het zuiden van Nederland en wil haar regionale binding uitdragen in casting en zichtbaarheid in de regio (waarbij de landsgrenzen geen rol spelen). Door de bezetting bescheiden te houden wordt een flexibel gezelschap mogelijk. Het gezelschap richt zich op een mix tussen bekend en uitdagend werk, zodat zowel beginnende kijkers als “gevorderd” publiek een aansprekende avond mogen verwachten.

De zangers en instrumentalisten zijn allen (ook beginnend) professionals, liefst woonachtig in de regio. Opera Compact zoekt expliciet naar gelijkgezinde partners in de regio; zo wordt bijvoorbeeld om het jaar een openluchtproductie gerealiseerd in coproductie met Hét Productiehuis Valkenburg / Openluchttheater Valkenburg. Opera Compact onderhoudt zeer nauw contact met theaters en werkt op organisatorisch vlak samen met onder meer Opera Zuid en het Conservatorium Maastricht.

Het dagelijks bestuur van de Stichting Opera Compact bestaat uit een vaste kern van artistiek leider Sybrand van der Werf en zakelijk leider Fenna Ograjensek. Samen bundelen Ograjensek en Van der Werf een grote ervaring op het gebied van opera. Het dagelijks bestuur wordt gecontroleerd door een Raad van Toezicht (onbezoldigd).

De Raad van Toezicht van Opera Compact bestaat uit:

Marnix Ruiter (vz)

Gilles van der Wouw

Nele Valkeneers

Jur de Vries

De Raad van Toezicht is te bereiken via: rvt [at] operacompact.nl

Het beleidsplan (versie oktober 2018) vindt u hier

Het jaarverslag en de jaarrekening 2018 vindt u hier

Opera Compact hanteert een eenheidsregeling voor honoraria: iedereen verdient € 250 per dag ongeacht functie (inclusief bestuursleden). Alleen artistiek team (dirigent, regisseur en vormgevers) krijgen eenmalig een voorbereidingstoeslag van € 1500. Stages worden vergoed met € 300 per maand.